Studio House, Bakewell

 

Project: Studio House, Bakewell

Sector: Residential

Location: Bakewell, Derbyshire

Project Value: N/A

 

Project Profile – The client is seeking to reconfigure the internal layout of the ground floor of an existing dwelling.  The building is listed and the local authority has refused listed building consent for the work. Crowley Associates has been appointed to manage the preparation and submission of an appeal.  We are currently awaiting a decision.

Project  Sensitivities—Listed Building Status

Key Issues – The status of the building and what defines its importance as a heritage asset is at issue.

Crowley Associates initially assessed the significance of the building in order to; establish what exactly defined its interest (architectural/historic) as a heritage asset and; to determine how adaptable the structure might be.  We examined the physical fabric of the building, we mapped its evolution through history, we established its importance in the context of its wider setting and we located and examined all relevant public records concerning previous adaptations/changes to the fabric, we also examined precedent and researched relevant legislation and policy in order to inform our judgement.  The investigation formed the basis for preparing our grounds of appeal