Barnes Hall Farm

Project: Barnes Hall Farm

 Sector: Residential

Location: Sheffield

Project Value: Circa £3.5M

Project Profile –The adaption of Barnes Hall Farm to create seven dwellings.

Project Sensitivities — Group of listed buildings (of major significance), land in the green belt and restricted access.

Key Issues – Establishing the adaptability of the group and working with the site constraints in order to deliver a programme of repair, restoration and contemporary adaptation; S106 Agreement.

The property (previously an agricultural holding), encloses some 1.17 acres in area, lies for most part vacant and disused. The collection of buildings is believed to date from as far back as the 16th Century having grown organically over the 18th, 19th and 20th Century to service the needs of Barnes Hall itself. The whole group is considered to present a relatively intact example of a high status farmstead (a mix of arable and dairy). Its configuration around a courtyard is something of a rarity in this location.

Crowley Associates was appointed to deliver a planning permission, working in partnership with the project architect and client (the Open House Project) and Andrew Whitham Ltd (Historic Buildings Advisor).

The Local Authority accepted the principle of developing the site at the pre-application stage acknowledging that the re-use of the group was both desirable and inherently sustainable. The biggest challenge then centred on the relative adaptability of the buildings. Four of the group are listed although in some ways they presented the project team with the least challenge because the policy and legislative boundaries, which related to them provided a clear point of reference.

Matters became a little more complicated in the case of the remaining buildings on site. It was clear that the remaining buildings were of local interest, their architectural and historic merit recognized as being of value to the local community. This afforded them more protection than they would otherwise have and in fact actually presented the greatest challenges in determining where the boundaries of adaptation lay. In recognition of this, the team determined to treat them as sensitively as they did the listed elements.

All of the buildings presented significant design challenges in terms of how the space could be subdivided internally and how access to daylight was to be managed. The team also wanted the extend a number of the properties in an unashamedly contemporary fashion and wished to add a number of curtilage structures.

Our hard work paid off and Crowley Associates delivered planning permission on 27th June 2013. The Clients have just taken ownership.